Τρίτη, Ιούνιος 02, 2020

announcements

Ανακοινώσεις

Όλες οι ανακοινώσεις του εμπορικού συλλόγου Κοζάνης

deltio

Δελτία Τύπου

Συνεντεύξεις τύπου Συναντήσεις κοινωνικών
φορέων

orario

Ωράριο

Πληροφορηθείτε το Ωράριο των εμπορικών καταστημάτων.

entypa52

Έντυπα

Κατάλογος εντύπων σε ηλεκτρονική μορφή.

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα Τετάρτη 1η Οκτωβρίου το νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ μόνο εφόσον αυτός έχει εισπραχθεί από τις επιχειρήσεις. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί σε προαιρετική βάση για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ακαθάριστα έσοδα έως μισό εκατομμύριο ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, το νέο σύστημα που στοχεύει στα να βελτιώσει τη ρευστότητα στην αγορά θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

- επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα έως 500.000 ευρώ θα μπορούν να ενταχθούν προαιρετικά σε αυτό.

- με τη δήλωση ένταξης στο σύστημα θα είναι υποχρεωμένες να παραμείνουν σε αυτό για τουλάχιστον ένα έτος.

- εφόσον επιλέξουν να ενταχθούν στο σύστημα θα έχουν το δικαίωμα να αποδώσουν τον ΦΠΑ των τιμολογίων που εκδίδουν στους πελάτες τους μόνο εφόσον τον εισπράξουν, δηλαδή όταν θα εξοφληθεί πραγματικά το τιμολόγιο.

Με το σημερινό σύστημα, όταν μια επιχείρηση ή ένας φορολογούμενος εκδίδει ένα τιμολόγιο είναι υποχρεωμένος να αποδώσει τον σχετικό ΦΠΑ στο τρίμηνο ή στο μήνα ανάλογα με τη νομική μορφή της επιχείρησης ακόμη και αν δεν τον έχει εισπράξει.

- η επιχείρηση που θα επιλέξει να ενταχθεί στο σύστημα θα πρέπει επίσης να μην εκπίπτει τον ΦΠΑ των προμηθειών της μέχρι την εξόφλησή του στους προμηθευτές του.

- το νέο σύστημα θα εφαρμόζεται σε όλες τις συναλλαγές, εκτός από εκείνες που νόμιμα εξαιρούνται από το καθεστώς του ΦΠΑ (ενδοκοινοτικές εξαγορές ή οι εξαιρούμενες εξαγωγές). Για να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του, το νέο καθεστώς θα εξασφαλίζει ότι τόσο ο προμηθευτής όσο και ο πελάτης θα καταγράφουν πλήρως τις πραγματικές ημερομηνίες πληρωμής, καθώς και τον τρόπο πληρωμής.

Το νέο σύστημα θα δώσει μεγάλη ανάσα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες συναλλάσσονται με το δημόσιο καθώς το τελευταίο, κατά κανόνα, αργεί για να εξοφλήσει τις προμήθειές του.

Κατηγορία: Ανακοινώσεις